Universităţile de top au început să reintroducă examenul după ce Ministerul Educaţiei le-a interzis să stabilească media de admitere în funcţie de notele obţinute în anii de liceu.
Anul acesta, instituţiile de învăţământ superior vor oferi şansa studiului gratuit unui număr mare de studenţi, însă admiterea va fi mai riguroasă. Cei care iau note mari obţin granturi de studiu, nu locuri bugetate ca până acum.
Deşi se anunţase iniţial că granturile pot fi fracţionate, în aşa fel încât un student să poată fi finanţat, în funcţie de performanţe, cu suma integrală sau doar cu o parte din aceasta, legea s-a modificat, iar granturile se acordă exclusiv integral.
Practic, obţinerea unui grant de către un student este echivalentă cu intrarea la facultate pe un loc subvenţionat.
În ultimul timp, miniştrii care s-au perindat pe la conducerea Ministrului Educaţiei au jonglat cu cifrele de şcolarizare, iar ceea ce au stabilit unii au invalidat alţii. Iniţial, s-a anunţat că în noul an universitar vor exista aproape 46.000 de granturi, fiecare în valoare de 4.000 de lei.
Ulterior, noua conducere a stabilit alocarea a 62. 400 de granturi, însă cu o valoare mult mai mică.
Practic, oferta universitară seamănă foarte mult cu cea de anul trecut, când au fost alocate 62. 850 de locuri bugetate.
Cea mai importantă modificare privind admiterea din acest an este modul în care se calculează media candidaţilor. Universităţilor li se interzice să ia în calcul mediile din timpul anilor de studiu, aşa cum se făcea până acum.
Examen pentru cele mai bune facultăţi
Prin urmare, absolvenţii de liceu vor fi admişi în învăţământul superior fie prin examen, fie prin examen şi dosar, fie exclusiv pe bază de dosar, însă pe baza unui algoritm diferit faţă de cel folosit până acum.
Pot fi