Ce te faci cand vecinul de deasupra ta asculta muzica la maximum de dimineata pana seara? Ai facut plangere la politie pentru tulburarea linistii publice, insa ai constatat ca problema este mult mai grava decat ai crezut initial...
Vecinul de sus este bolnav psihic cu acte in regula, iar politistul degeaba ii tot da amenda pentru tulburarea linistii publice, in conditiile in care omul nu lucreaza, asadar nu are venituri.
Pe de alta parte, barbatul nesanatos are un tutore legal, dar care nu locuieste in aceeasi casa cu el. Chiar si asa, surse din cadrul politiei au spus ca nu-i pot da unui nebun amenda la nesfarsit.
Ce faci in situatia asta? Ce se poate face astfel incat ceilalti vecini sa nu mai fie deranjati, indiferent de ora, de muzica data la maximum? Laura Scutaru, avocat la Casa de avocatura Coltuc, a explicat pentru Ziare.com ce masuri legale se pot lua.
"Fapta persoanei respective s-ar incadra, din punct de vedere penal, la art. 321 Cod Penal. Fapta persoanei care, in public, savarseste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii, sau se deda la orice alte manifestari prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, in alt mod, linistea publica, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani", a explicat Laura Scutaru.
Avocatul a atras atentia, insa, ca "persoana in discutie este iresponsabila, iar iresponsabilitatea este una din cauzele care inlatura caracterul penal al faptei prin inlaturarea vinovatiei".
Iresponsabilitatea este definita in doctrina penala ca fiind starea de incapacitate psiho-fizica a unei persoane care nu poate sa-si dea seama de semnificatia sociala a actiunilor sau inactiunilor sale ori nu poate fi stapana pe ele.
Iresponsabilitatea priveste incapacitatea psihica a persoanei atat sub raport intelectiv, cand a