Pentru îmbunătăţirea memoriei şi creşterea puterii de concentrare se recomandă o dietă echilibrată compusă din peşte, carne, ouă, brânzeturi şi uleiuri vegetale.
Pentru a trece cu brio peste perioada solicitantă a examenelor se impune o alimentaţie cât mai sănătoasă şi odihnă, afirmă medicii. Din păcate, în perioada examenelor, cei mai mulţi tineri dorm puţin, preferă alimentele de tip fast-food şi abuzează de dulciuri, de băuturi energizante şi de cafea.
„Pentru a putea face faţă volumului mare de informaţii, este nevoie de creşterea puterii de concentrare şi de îmbunătăţirea memoriei. Obiceiul de a apela la energizante rapide, de tipul dulciurilor, nu este chiar nociv pe perioade scurte de timp. Însă caloriile pe care le conţin nu trebuie să depăşească 10% din totalul caloriilor consumate în ziua respectivă", explică dr Adrian Copcea, medic specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. Potrivit specialistului, există o serie de alimente sănătoase care cresc capacitatea de memorare şi puterea de concentrare pe termen lung.
Ouă pentru memorie
Cu precădere în perioada examenelor, ouăle ar trebuie să fie nelipsite de la micul dejun. Potrivit, nutriţionistului Patrick Holford, autorul cărţii „Gândeşti aşa cum mănânci", gălbenşul de ou, în special, este o sursă esenţială de colină (vitamina B8), din care derivă acetilcolina, substanţa chimică-cheie a creierului. În cadrul unui experiment, medicul american Sandra Ladd de la Colegiul West Valley din Saratoga, California, a administrat unui grup de 80 elevi circa 3,75g de colină (un ou şi jumătate). După 90 de minute, s-a observat o îmbunătăţire semnificativă a memoriei volutarilor. Concluziaa fost dedusă din răspunsurile la o serie de întrebări adresate unor elevi mai slabi la învăţătură. Pentru a beneficia de colină, ouăle trebuie consumate numai fierte sau pră