Hernia reprezintă o boală prin care un organ din cavitatea în care se găseşte în mod normal (cavitate peritoneală) protruzioneaza printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal.
În funcţie de localizarea anatomică există mai multe tipuri de hernii abdominale:
hernia inghinală, cea mai frecventă;
hernia femurală (la baza coapsei);
hernia ombilicală;
hernia epigastrică (deasupra ombilicului);
alte hernii mai rare.
De menţionat că hernia incizionala sau eventraţia apare de-a lungul unei cicatrici postoperatorii consecutive unei vindecări defectuoase sau slăbirii musculaturii abdominale. Cauzele apariţiei herniei
Factorii determinanţi sunt efortul fizic şi constituţia anatomică a regiunii inghino-femurale. Prin acest conduct anatomic se pot angaja şi alte organe abdominale. Aceste angajări ale organelor abdominale înseamnă că ele pleacă din cavitatea peritoneală şi coboară prin acest conduct până ajung în scrot (frecvenţa este mai mare la bărbaţi!),ca urmare a unor eforturi fizice repetate. Cele mai multe hernii apar după vârsta de 50 de ani, ca o consecinţă a diminuării elasticităţii fibrelor musculare ale peretelui abdominal.
Alţi factori favorizanţi sunt:
obezitatea, prin creşterea presiunii intraabdominale;
sedentarismul;
efortul permanent al musculaturii abdominale depus cu ocazia unor acte fiziologice ca urinarea (bolnavi cu adenom de prostată) sau defecaţia (constipaţia cronică);
tusea cronică (precum cea a fumătorilor);
alte boli (de exemplu, cancere).
Cum se manifestă o hernie?
Apar disconfort sau durere cu caracter de arsură, greutate în zona herniară, care se accentuează la efort fizic minim ori ortostatism prelungit şi se remit în repaus.
Se observă prezenţa unei umflături sau tumefacţii progresiv, în câteva săptămâni sau luni