Cancelarul german este pentru o uniune politică şi o politică fiscală comună. Germanii sunt suspicioşi: mai mult de jumătate dintre ei vor revenirea la D-Mark, scrie Die Presse, preluată de Rador.
Niciodată până acum cancelarul german Angela Merkel, cea mai puternică femeie din Europa, n-a comentat atât viziunea sa în legătură cu UE: "n-avem nevoie doar de o uniune monetară, ci avem nevoie şi de o aşa numită uniune fiscală, care ar trebui să fie mai mult decât o politică fiscală comună", a spus Merkel, joi, la postul german ARD.
Cancelarul n-a mai făcut de această dată nici un secret din ceea ce înţelege a fi mai mult decât o politică fiscală comună în Europa, pentru parlamentele naţionale: "Avem nevoie, mai presus de toate, de o uniune politică, ceea ce înseamnă că trebuie, pas cu pas, de acum încolo, să cedăm competenţe Europei, Europei să-i creăm mai multe posibilităţi de control.
Presiuni din partea Londrei
La Summit-ul UE consacrat crizei, de la sfârşitul lunii iunie, va exista deja un plan de lucru pentru această uniune politică. Scopul summit-ului ar urma să fie un angajament clar pentru "mai multă Europă" şi stabilirea unui calendar pentru continuarea reformei, a spus ea. În acelaşi timp, cu toate acestea, Angela Merkel a avertizat în legătură cu unele aşteptări prea mari faţă de summit: Nu crede că va provoca o reuniune a Consiliului "de la care să vină marele Big Bang". Consiliul se întruneşte în zilele de 28 şi 29 iunie, la Bruxelles.
Declaraţiile cancelarului german vin doar la o zi după ce preşedintele american Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au solicitat un "plan de urgenţă" pentru zonele euro aflate în dificultate. Cameron a fost, de asemenea, la Berlin, joi, unde şi-a repetat cererea. Asta ar fi o aprofundare în continuare a uniunii monetare, ca o "Europă cu două viteze", ceea ce nu