Alexis Tsipras, liderul coaliţiei politice de extremă stângă Syriza, a profitat de veştile ajutorului financiar acordat Spaniei pentru a-şi întări poziţia înainte de alegerile cruciale de săptămâna viitoare, alegeri care pot determina dacă Grecia va părăsi, sau nu, zona euro.
„Evenimentele din Spania confirmă poziţia pe care am adoptat-o de la început, aceea că această criză este o problemă pan-europeană şi că felul în care aceasta a fost gestionată a fost catastrofic din punct de vedere social şi complet lipsit de efect”, a declarat Tsipras pentru o publicaţie grecească, citată de CNBC.
Antonis Samaras, liderul partidului conservator „Noua Democraţie”, a declarat că ajutorul acordat Spaniei arată „beneficiile adoptării unui drum responsabil”.
Grecia, în urmă cu reformele
Majoritatea liderilor politici din Grecia au promis că vor renegocia, parţial sau complet, acordul cu privire la cel de-al doilea fond de asistenţă financiară acordat Greciei, respingând avertismentele din partea oficialilor de la Bruxelles şi Berlin că aceştia trebuie să respecte condiţiile convenite sau să părăsească zona euro. Samaras, susţinător al acordului de salvare, doreşte, totuşi, să evite noi tăieri de salarii şi pensii.
Un înalt economist grec a avertizat, însă, că salvarea sistemului bancar spaniol arată poziţia şubredă a Greciei. „Dacă te comporţi ca Spania şi implementezi reformele necesare, atunci eşti susţinut”, a declarat acesta. „Problema noastră este că suntem în urmă cu reformele, aşa că vocea noastră este extrem de slabă”.
Acordul spaniol ar putea lăsa Grecia şi mai izolată pe plan european, a avertizat Dimitris Katsoudas, analist politic. „Politicienii greci ar trebui să fie atenţi: ţările centrale din zona euro ar putea consdiera că ameninţarea contagiunii s-a redus şi că Grecia poate fi abandonată”, a declarat acesta, pentru CN