Proximitatea, pregătirea profesională a cadrelor didactice, condiţiile de igienă şi activităţile extraşcolare rămân cele mai importante criterii de selecţie pe care se bazează părinţii atunci când aleg o grădiniţă la care să-şi înscrie copiii.
În grădiniţele de stat şi private învaţă anual peste 670.000 de copii, iar numărul celor înscrişi a crescut tot mai mult în ultimul deceniu, pe când capacitatea instituţiilor de învăţământ preşcolar de stat a rămas în multe localităţi aceeaşi.
În ultimii ani, sistemul de învăţământ privat a câştigat teren în defavoarea celui de stat, mai ales în sistemul preşcolar. Fie că sunt atraşi de media de vârstă mai redusă a profesorilor, de numărul mare al activităţilor extraşcolare sau de atenţia sporită acordată îngrijirii spaţiului în care copiii îşi desfăsoară activitatea, grădiniţele private sunt văzute de mulţi ca fiind superioare celor de stat, în care clasele sunt supradimensionate, profesorii sunt demotivaţi, iar aspectul unităţilor este învechit.
"Iniţial, am încercat să o duc pe Sofia la o grădiniţă de stat, dar m-am lovit de clase cu foarte mulţi copii, în care locurile sunt limitate, dar şi de personal redus şi îmbătrânit. În cazul în care ai noroc să găseşti un loc într-o astfel de grădiniţă, de cele mai multe ori tacâmurile şi vesela sunt vechi, jucăriile la fel, iar igiena lasă de dorit", spune Ionuţ Ruse, părintele unui copil de aproape 3 ani, care este proprietarul unui restaurant din Bragadiru. El şi-a înscris copilul la o grădiniţă privată, unde plăteşte 250 de euro pe lună.
Atenţia cu care părinţii iau una dintre cele mai importante decizii cu privire la viitorul copiilor lor este sesizată şi de către directorii de grădiniţe private. Aceştia spun că acreditarea, numărul maxim de copii dintr-o clasă sau calitatea preparării meselor sunt printre criteriile principale pe c