Europenii sint de acord ca Spaniei să-i fie împrumutate maxim 100 de miliarde de euro. Această nouă gură de aer proaspăt serveşte sectorului bancar şi este un plan diferit de cel acordat Greciei. Cu toate acestea, Atena speră ca austeritatea să fie renegociată sau pur si simplu anulată.
Consecinţe pentru Spania
A patra tara a zonei euro aflata sub perfuzie europeana, Spania, isi va vedea ridicata datoria suverana la 90% din PIB. Dar spre deosebire de cazul irlandez, grec sau portughez, in acest caz FMI nu este implicat.
Decizia de a acorda bani Spaniei va apartine doar ministrilor de finante ai zonei euro, a precizat luni 11 iunie Comisia Europeana.
Impactul asupra datoriei spaniole se explica prin faptul ca acest imprumut de pâna la 100 de miliarde de euro va trebui platit intr-o buna zi.
Dar pentru ca sectorul public spaniol de ajutare a bancilor sa primeasca suma pe care europenii i-o ofera, Spania trebuie sa faca oficial aceasta cerere. Iata o declaratie a Comisiei Europene care are aerul de incurajare.
Tara trebuie sa faca acest demers inainte de 21 iunie pentru a obtine un imprumut care va avea probabil o dobânda foarte rezonabila, de 3% sau 4% .
Odata ce acesti bani vor fi atribuiti Madridului, Spania se va supune unei observatii atente din partea unei echipe de experti, pe modelul renumitei « troika » care viziteaza in mod regulat Atena.
Nu va fi insa aceasi componenta a echipei, nu se stie cum va arata aceasta dar se stie ca FMI va face parte cu toate ca nu pune banii jos. Visul de moment al Greciei
Daca sfârsitul saptamânii trecute a fost consacrat Spaniei, prin reuniunea de urgenta a ministrilor de finante, sfârsitul acestei saptamâni este consacrat Greciei.
De altfel, europenii, care se tem de o noua surpriza neplacuta venind din Grecia, au dorit sa evite o inflamarea a problemei datoriei i