Specializările cele mai vânate sunt cele care "promit" salarii grase sau slujbe în străinătate. Sunt ocolite facultăţile unde se învaţă din greu, pentru joburi incerte.
Experienţa anului trecut arată că cea mai mare bătaie pe locuri se dă la Administraţie şi afaceri, Limbi moderne, Sport şi Drept. La Fizică şi Teologie se intră însă fără probleme.
La mare căutare sunt specializările care, imediat după absolvire sau chiar în timpul anilor de studiu, oferă şanse mari de angajare şi salarii cel puţin decente.
Excepţie de la această regulă face Medicina unde, anul trecut, concurenţa a depăşit orice aşteptări, în ciuda faptului că admiterea se face pe bază de examen, materia din facultate este grea, iar salariile pentru rezidenţi sunt mici.
Rectorii universităţilor de profil spun însă că mirajul pentru acest domeniu poate fi explicat prin oportunităţile de carieră în străinătate.
Tehnica dentară şi kinetoterapia, în top
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davilla" din Bucureşti a avut, în vara trecută, cea mai mare concurenţă din ultimii 21 de ani, adică patru candidaţi pe loc. Pe primul loc în topul celor mai căutate facultăţi s-au aflat Tehnica dentară şi Kinetoterapia, cu 6 candidaţi pe loc, la Facultatea de Medicină au fost patru candidaţi pe loc, la Farmacie- trei pe loc, iar la Facultatea de Moaşe- 1,6 pe loc.
Rectorul UMF Bucureşti, Ionel Sinescu, spune că scopul universităţii nu este neapărat concurenţa mare la admitere, ci să atragă cei mai buni candidaţi.
Şi Medicina din Iaşi a înregistrat un record: concurenţa a fost de aproape patru pe loc, cea mai mare din ultimii 15 ani.
Universitatea din Bucureşti a avut, în topul concurenţei, următoarele facultăţi: Administraţie şi Afaceri (9,86 candidaţi pe loc), Geografie (7,35 candidaţi pe loc), Limbi şi Liter