Cu o criză imensă a datoriilor făcând ravagii pe "bătrânul continent", unii dintre europeni încep să îşi mute banii din bănci de teama că şi-ar putea pierde economiile.
Dar unde îşi duc banii? Ei bine, unii trec la dolari americani sau la bonduri guvernamentale canadiene. Iar alţii au trecut direct la Bitcoin, o monedă virtuală care există doar pe internet, scrie Financial Post. Bitcoin a fost "inventată" 2009 pentru a evita comisioanele pentru transfer şi pentru a ocoli companiile de carduri. Cursul său de schimb este calculat pe baza unui algoritm şi a unor protocoale iar operaţiunile cu aceasta sunt în afara celor realizate prin sistemele bancare.
Deoarece Bitcoin nu se află sub controlul niciunei bănci centrale sau guvern din lumea asta, există percepţia că nu este susceptibilă la presiunile politice. Aşa că mulţi oameni îşi îndreaptă acum atenţia către aceasta, părăsind în acelaşi timp băncile europene.
"Volumele europene au crescut uluitor", spune Charlie Shrem, director executiv la BitInstant LLC, o companie din New York care permite clienţilor să transfere fonduri între Bitcoin si dolari americani şi canadieni, dar şi între lire sterline, euro şi alte monede de circulaţie internaţională.
Creşterea bruscă a transferurilor Bitcoin a fost determinată de oameni din state ca Grecia, Italia, Spania şi chiar Olanda, dornici să-şi protejeze banii puşi deoparte, mai spune el.
Unii chiar întreabă dacă pot să trimită euro prin poştă pentru a primi la schimb bani în moneda virtuală. Desigur, asta e ilegal. Dolarul american ocupă primul loc la tranzacţiile în şi din Bitcoin, ocupând 72% din operaţiuni, însă euro a ajuns acum pe locul al doilea, cu 9%, conform datelor prezentate de Bitcoinmoney.com. Moneda este revoluţionară deoarece descentralizează şi transparentizează crearea de bani.
Banii cibernetici
Aceasta nu este singu