Pentru a-si putea respecta promisiunile populiste si a ramane, in acelasi timp, in graficele stabilite de FMI, guvernul USL nu are ca solutie decat cresterea taxelor si impozitelor, se intreaba Capital.
Obiectivele generoase din programul electoral din 2011 au ramas, deocamdata, doar pe hartie. Premierul Victor Ponta sustine, insa, ca acestea vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2013, amanarea lor fiind impusa de dorinta de a nu bulversa sistemul fiscal. Ar trebui sa avem, de la anul, CAS redus cu cinci puncte procentuale pentru angajatori, TVA de 9% pentru alimentele de baza, facilitati pentru cei care creeaza locuri de munca ori deduceri din impozit pentru pensii private si asigurari private de sanatate.
Apoi, lefurile bugetarilor ar trebui sa mai primeasca un plus de 8% dupa cresterea din iunie, salariul minim ar trebui sa se majoreze la 800 de lei, iar impozitul pe venit sa ramana la 16% pentru sumele de peste 1.600 de lei si sa scada la 12% pentru cele curpinse intre 800 si 1.600 de lei si la 8% pentru cele sub 800 de lei. De cealalta parte insa stau constrangerile bugetare: venituri in stagnare si un deficit bugetar pe 2013 negociat cu FMI la 1,7% (fata de 2,2% in acest an). Cum aplicarea masurilor pomenite mai sus va costa circa 2% din PIB, singura solutie de respectare a ambelor seturi de promisiuni va fi cresterea fiscalitatii.
Iar primele semnale in acest sens au fost deja date: premierul a vorbit de o taxa de solidaritate de 16% pe veniturile bugetarilor care depasesc 4.500 de lei, ministrul sanatatii pomeneste de asigurari de sanatate crescute la 13%, iar anumite deductibilitati (cum ar fi cea a TVA la achizitia de vehicule in scop economic si la reparatia si intretinerea acestora) au fost deja eliminate. In plus, guvernantii au renuntat in ultimul moment la initiativa de impozitare a castigurilor de capital imediat dup