Anul acesta, lupta pentru un loc finanţat de stat va fi mai dură decât până acum, dat fiind faptul că dau Bac-ul cu 65% mai mulţi tineri decât anul trecut.
După ce anul trecut examenul maturităţii a fost picat pe capete, se aşteaptă ca în cele două sesiuni din acest an numărul celor ce vor trece de examenul de Bacalaureat să fie mai mare. Prin urmare, şi concurenţa la facultate va fi pe măsură.
"Estimez că anul acesta vom avea o concurenţă mai puternică la universităţile bine cotate, la specializările aflate pe primele locuri în ierarhizarea programelor de studiu", spune Cristian Hatu, specialist în Educaţie.
Mai bine pregătiţi decât în 2011
El crede că şi examenul de Bacalaureat va avea rezultate mai bune, chiar şi în condiţiile menţinerii gradului de dificultate de anul trecut.
"Sperietura de anul trecut i-a făcut să ia mai în serios pregătirea, deci s-ar putea ca promovabilitatea să fie mai mare. Nu trebuie să ne aşteptăm la un miracol, dar cu siguranţă vor fi diferenţe faţă de anul trecut".
În acest an, Ministerul Educaţiei a alocat 62.400 de granturi de studiu, un grant fiind echivalent cu un loc bugetat.
Deşi numărul acestora este apropiat de cel din anii trecuţi, de data aceasta s-a ţinut cont în repartizarea locurilor de rezultatele clasificării universităţilor şi cele ale ierarhizării programelor de studii.
Prin urmare, Ministerul a fost mai generos cu instituţiile de învăţământ superior de calitate şi a tăiat din finanţarea celor de categorie inferioară.
Zilele acestea, universităţile stabilesc cifra de şcolarizare pentru studiile organizate în regim cu taxă, iar dreptul de a avea astfel de locuri îl au exclusiv facultăţile cu programe autorizate sau acreditate provizoriu.
Experienţa anilor trecuţi arată că, de obicei, numărul total de locu