Conducerea SC RAJA SA spune că preţul apei furnizate este pe locul 61 din 97, într-un clasament întocmit la nivelul întregii ţări.
Preţul apei potabile a fost una dintre temele preferate de campanie ale politicienilor. Majoritatea au reclamat faptul că furnizorul de apă, SC RAJA SA, oferă servicii scumpe şi au promis că, dacă vor veni la putere, vor reduce semnificativ facturile. Mai mult, în unele localităţi oamenilor li s-a promis că vor beneficia gratuit de aceste servicii! Directorul general al societăţii, Felix Stroe, a susţinut vineri o conferinţă de presă în care a explicat cât de scumpă este de fapt apa şi cum se ajunge la acest preţ.
Într-un clasament realizat la nivel naţional, care cuprinde toţi furnizorii de apă potabilă, SC RAJA SA ocupă locul 61 din 97. Astfel, constănţenii plătesc fiecare metru cub de apă cu 3,72 de lei, mai puţin decât în Bucureşti, Piteşti, Braşov, Iaşi, Brăila, Tulcea etc. "Nivelurile de preţ sunt aprobate de către Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale. Ele nu au mai fost schimbate din iulie 2011", a spus Felix Stroe.
Factura plătită de populaţie nu înseamnă însă numai metrul cub de apă, ci include şi tariful de canalizare şi cel de apă pluvială.
În ceea ce priveşte canalizarea, preţul plătit este de 2,67 lei/mc fără TVA. Aici Constanţa se află pe locul şapte într-un clasament naţional, dar lucrul este explicat prin faptul că RAJA are 12 staţii de epurare în funcţiune (şi cinci în construcţie). "În toată România nu mai sunt atâtea staţii de epurare câte sunt în Constanţa", a spus Felix Stroe. Staţiile de epurare nu sunt un moft al RAJA, ci sunt o cerinţă a Uniunii Europene, iar România trebuie să se conformeze, altfel riscă amenzi de minimum 100.000 de euro pe zi. Cele din Constanţa beneficiază de tehnologie de ultimă oră. Staţia de epurare Constanţa Nord, de exemplu, funcţionea