Stânga franceză se îndreaptă spre o victorie fără drept de apel la alegerile parlamentare de duminică, 10 iunie. În urma primului tur de scrutin, Partidul Socialist al preşedintelui François Hollande şi mişcarea conservatoare UMP ajung umăr la umăr, fiecare cu circa 34% din voturile exprimate. Socialiştii însă, cu ecologiştii şi comuniştii-eventualii lor aliaţi-obţin 46 de procente, în timp ce extrema dreaptă a atras în jur de 14% din sufragii.
Preşedintele François Hollande va dispune de o majoritate absolută în viitorul Parlament francez. Întrebarea care se mai pune astăzi este dacă după turul doi de duminica viitoare, socialiştii vor câştiga singuri această majoritate absolută, care e de 289 de mandate. În caz de răspuns negativ, va trebui ca ei să se alieze cu ecologiştii şi poate chiar cu comuniştii.
Din primele declaraţii făcute duminică seară de responsabilii stângii reiese că francezii au confirmat sprijinul în favoarea schimbării promovate de preşedintele François Hollande. Conservatorii se arată însă mai optimişti şi spun că jocurile nu sunt chiar făcute de pe acum.
Pentru moment, există o certitudine şi anume că atât premierul Jean-Marc Ayrault, cât şi cinci dintre miniştrii Guvernului socialist au fost aleşi din primul tur de scrutin. 26 de membri ai Cabinetului Ayrault din 34 sunt candidaţi la legislative. Miza este mare pentru ei, pentru că cei învinşi nu vor mai putea rămâne în Guvern, anunţase Ayrault.
O altă certitudine s-a impus încă de duminică seară şi anume că Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional-partidul de extremă dreaptă-l-a devansat pe Jean-Luc Mélenchon, reprezentantul extremei stângi, care s-a retras din cursă, pentru a-l favoriza la turul doi pe candidatul socialist.
În sfârşit, centristul François Bayrou va fi confruntat duminica viitoare cu un tur doi extrem de dificil, din care riscă să iasă marel