Unul dintre "cei mai tari profi" ai anului vorbeşte despre regulile de alegere a facultăţii.
Otilia Cinteză, profesor al Facultăţii de Chimie din Bucureşti, premiată anul acesta în cadrul Galei "Profesorului Bologna", o distincţie pe care o primesc cei mai iubiţi profesori, vorbeşte despre viaţa de student, despre capcanele care-i pot îndepărta pe tineri de meserie şi de regulile după care ar trebui aleasă facultatea.
Evz: Ce credeţi că i-a făcut pe studenţi să vă nominalizeze la titlul "Profesor Bologna"?
Otilia Cinteză: Cred că au văzut dorinţa mea de a deschide o nouă perspectivă asupra acestui domeniu care, în momentul de faţă, nu are o reputaţie prea bună în România. Asta e întrebarea momentului: Ce faci mai departe cu diploma? Pentru că eu predau ceea ce cercetez, sunt ancorată în realităţile economice. Lucrez cu companii mari, şi-atunci studenţii sunt motivaţi să înveţe dacă îi angrenez într-un proiect real.
Ce părere aveţi de faptul că multe dintre universităţi revin la forma admiterii pe bază de examen?
Admiterea cu diploma de Bac merge pe principiu "intră cine vrea, iese cine poate". Asta funcţionează în America, unde tinerii se orientează profesional încă din liceu, pe baza recomandărilor profesorilor şi a unor teste psihologice şi află exact ce înclinaţii au, iar rata de insucces la terminarea facultăţii e foarte mică. La noi, vin la facultăţi pentru care nu sunt pregătiţi şi abandonează pe parcurs. Singura şansă de a evalua capacităţile unor copii e un examen onest, în materiile de specialitate. La Medicină, de exemplu, se învaţă mii de pagini. Dacă nu pot să dea un examen consistent, nu vor putea trece de cei şapte ani de facultate.
De ce ar alege un absolvent de liceu să studieze în ţară şi nu în străinătate?
Ar fi mult mai util să studieze într-o universitate bună din România, decât înt