Fostul premier elen George Papandreou a asigurat recent că Grecia va rămâne în zona euro, iar măsurile de austeritate vor fi mai relaxate, însă economiştii sunt de părere că Grecia e dincolo de orice posibilitate de salvare şi ar trebui să părăsească zona euro dacă vrea să-şi revină, opţiune considerată catastrofală de un alt fost premier, Lucas Papademos.
Papandreou consideră că ieşirea Greciei din zona euro ar avea ca rezultat hiperinflaţie şi retrageri masive de capital din bănci, precum şi reduceri drastice de salarii. "Grecia mai are câteva săptămâni până când guvernul rămâne fără bani, deci ne confruntăm cu o perioadă decisivă", a spus el într-un interviu acordat Bloomberg TV.
Lucas Papademos, tehnocratul care i-a urmat în funcţie lui Papandreou, a lansat un apel dramatic pentru ca Grecia să rămână în zona euro, avertizând că ieşirea ar împinge statul spre "un vortex al autodistrugerii", notează Financial Times.
"Consecinţele economice ale ieşirii Greciei din zona euro ar fi dezastruoase sau, ca să folosesc un cuvânt grecesc, catastrofale", a spus Papademos.
Pe de altă parte, profesorul Martin Feldstein de la Universitatea Harvard spune că "cel mai bun scenariu pentru Grecia este să părăsească zona euro, să îşi devalorizeze moneda şi să caute posibilităţi de creştere economică".
Părăsirea zonei euro de către Grecia ar fi o experienţă dureroasă, potrivit lui Feldstein, dar rezultatele pe termen lung vor fi mai bune pentru greci într-un astfel de scenariu. Declaraţiile profesorului de la Harvard sunt susţinute de cele mai recente rezultate economice din Grecia, care arată o scădere de 2,2% a producţiei industriale în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună din 2011. PIB-ul s-a contractat cu 6,5% în primul trimestru, potrivit unor noi date ale băncii centrale, care iniţial a estimat declinul la 6,2%, potrivit The Wall Street Journal. Ac