Atât timp cât nu și-a pierdut mințile și nici nu e dispus să piardă la nesfârșit timpul, publicul așteaptă de la mass-media să afle, să se lămurească, să rămână cu ceva, nu doar să se distreze. Și așteaptă ca jurnaliștii să se indigneze atunci când politica o face lată. Și jurnaliștii așteaptă ca publicul să se indigneze și să facă masă critică.
Într-o ediție recentă a emisiunii Sub semnulîntrebării de la B1 TV, Adriana Săftoiu făcea cu voce tare observația că moderatorul și realizatorul emisiunii e sub tensiune, e nervos. „Nu sunt nervos, a replicat Robert Turcescu, sunt indignat.“ Cum și indignarea este o reacție tot mai rară în jurul nostru, încercăm câteva ipoteze pentru a vedea ce motive de enervare profesională sau de indignare ar putea avea un realizator de emisiune politică și, în general, jurnaliștii.
Un SMS nerușinat, ca acela transmis de Radu Mazăre (să mă pupe în c...) ca răspuns la apelul moderatorului dornic să respecte regula echilibrului, poate fi motiv de indignare. Cum s-a ajuns ca personajele politice să-i calce în picioare pe jurnaliști se poate explica într-o istorie mai lungă. Pe scurt, controlul economic exercitat de mogulii autohtoni, care a dus la decăderea morală fără termen de comparație a mass-media, subordonarea politică a vieții publice românești, care a dus la arondarea umilitoare a jurnaliștilor activi, paralizarea organizațiilor media critice, a căror finanțare a devenit tot mai problematică, precum și dispariția solidarității în care stă adevărata libertate a presei, toate au condus la un raport dezavantajos pentru jurnaliști. Puține tresăriri de solidaritate din partea breslei la SMS-ul unui oficial (EvZ), unele medii au jubilat (Jurnalul Național), cei mai mulți au rămas impasibili. Pare o nimica toată pe lângă înjurăturile lui Becali sau Vadim, scuipatul lui Mircea Diaconu, agresiunea la adre