La ora 19, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) anunţa că Emil Boc a pierdut lupta pentru Primăria Clujului. În dreptul fostului premier exit-poll-ul a trecut procentul 36,9 % şi în dreptul contracandidatului său, Marius Nicoară, a trecut 43,9 la sută. Rezultate oficiale ale Biroului Electoral Central (BEC) arată cu totul altfel: Boc, 40,61 % şi Marius Nicoară, 39,53 %.
Sociologii Vasile Dâncu şi Alin Teodorescu au explicat pentru RL care sunt cele mai întâlnite cauze pentru diferenţele mari între cifrele date de sondajele de la urne şi rezultatele oficiale.
Mobilizare atipică şi filtrare greşită
La ora 21, în seara alegerilor, imediat după închiderea urnelor, datele IRES se schimbaseră. Arătau o diferenţă mult mai mică între Marius Nicoară şi Emil Boc.
„Datele brute, de pe teren, arătau o diferenţă foarte mică: 42,2 (Nicoară) la 41,4 (BOC). Deci o diferenţă de 0,8 procente. Datele brute de pe teren le-am trecut prin nişte sisteme de ponderare, în care am încercat să filtrăm candidatul câştigator. Mai exact, pornind de la experienţa politică anterioară, votul în 2008 pentru partide, votul pentru fiecare din candidaţi, mai multe criterii. Criteriul votului din 2008 n-a funcţionat şi aici ne-a dat o diferenţă de patru puncte, în loc să rămânem la diferenţa noastră de pe teren, de 0,8 procente“, a explicat şeful IRES, Vasile Dâncu, fost strateg la PSD.
O altă cauză a derapajului exit-poll-ului a fost o mobilizare atipică unor alegeri locale, mai potrivite celor parlamentare.
„La Cluj toate institutele l-au dat pe Nicoară câştigător. A fost o mobilizare mult mai politizată, greu previzibilă. Mobilizarea a fost atipică pe parcursul întregii zile. Noi am făcut exit-poll în cinci locaţii. În afară de Cluj, am estimat corect“, a adăugat Dâncu.
„Nu ştim cât de mult mint oamenii“
Nu li