Ideea guvernului de la Budapesta de a forța renașterea patriotismului ungar în interiorul și în afara granițelor, pentru a găsi, în acest fel, un obiectiv comun necesar pe măsură ce criza economică se adâncește, îi irită pe vecinii Ungariei. Dacă se lasă provocați, vor face, însă, jocul Budapestei, într-o perioadă în care și România încearcă o expansiune spre Est, folosind aproape aceleași metode ca și Ungaria.
Vizitele electorale ale președintelui Parlamentului Ungariei, László Kövér, în Transilvania pentru a sprijini Partidul Civic Magiar (PCM), formațiune din care face parte ca președinte onorific, l-au enervat mai ales pe Crin Antonescu, deși nici amenințările lui Victor Ponta n-au fost ignorate de diplomații străini acreditați la București. Pelerinajul lui László Kövér are trei obiective: 1) punerea în aplicare a noului obiectiv proiectat de strategii de la Budapesta de „reunificare“ a națiunii maghiare, 2) ajutor explicit pentru PCM cu ajutorul scriitorului defunct Nyiro Josef și 3) subminarea autorității și imaginii UDMR.
1. Lărgirea granițelor spirituale
„Reunificarea“ proiectată pe mai multe paliere de ideologii premierului conservator Viktor Orbán a început cu acordarea cetățeniei ungare tuturor vorbitorilor de limbă maghiară care pot dovedi că sunt urmașii locuitorilor Ungariei Mari, pe vremea când țara făcea parte din imperiul bicefal al habsburgilor. De altfel, noua Constituție mizează pe „unitatea spirituală și intelectuală a națiunii maghiare“, necesară din cauză că granițele teritoriale ale Ungariei nu coincid cu frontierele națiunii. Acesta a fost și principalul argument pentru a le oferi maghiarilor din afara țării cetățenie și drept de vot. Ar fi vorba de circa 3 milioane de vorbitori de limbă maghiară care trăiesc în țările vecine, mai ales în România și Slovacia. Pentru a avea succes această „reunificare“ spirituală