România avea, la finele lui 2009, un număr de 70.000 de organizaţii înregistrate, din care peste 25.000 au fost identificate ca organizaţii active, iar veniturile cumulate ale acestora totalizau 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate marţi de Adrian Secal, reprezentantul Institutului de Economie Aplicată (IEA), la un seminar privind asociaţiile de agricultori şi composesoratele de păduri.
'În România existau la finele anului 2009 un număr de un număr de 70.000 de organizaţii înregistrate, din care doar 25.744 au fost identificate ca organizaţii active. Ponderea cea mai mare o reprezintă asociaţiile şi fundaţiile, peste 90%, urmate de cooperative - 7% şi de Casele de Ajutor Reciproc (CAR) -3%. De asemenea, veniturile cumulate ale organizaţiilor active atingeau valoarea de 6 miliarde de lei, respectiv 1,5 miliarde de euro, iar cele mai mari venituri au fost generate de asociaţii şi fiundaţii, circa 71%, urmate de de cooperative - 25% şi de CAR - 4%', a precizat Adrian Secal, care a prezentat Atlasul Economiei Sociale din România realizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, în parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii al Academiei Române (ICCV).
Acesta a mai precizat că în aceste organizaţii ale economiei sociale din România activau peste 170.000 de salariaţi, ceea ce reprezintă 3,3% din totalul forţei de muncă salariate din România sau 4,6% din totalul populaţiei salariate din mediul privat.
'Asociaţiile şi fundaţiile constituie cel mai reprezentativ segment al economiei sociale din România atât din punct de vedere numeric, peste 23.000 de organizaţii active la nivelul anului 2009, cât şi din punct de vedere al veniturilor, activelor imobilizate sau al personalului salariat, respectiv 109.982. Acestea generează două treimi din totalul veniturilor şi al locurilor de muncă din cadrul e