Este prea devreme pentru a trage o linie. Pentru ca nu exista inca rezultatele finale. Asadar nimeni nu poate spune cu exactitate cat de mult a pierdut PDL. Si nici cat de mult a castigat USL. Singura certitudine este data de numarul impresionant de mare de presedinti de consilii judetene care reprezinta USL. In ce masura acest rezultat poate fi extrapolat?
Din totalul consiliilor judetene, USL a castigat 35 iar PDL doar doua. Acest rezultat este cu adevarat impresionant. Mai ales daca adaugam aici si Bucurestiul. Pierdut in totalitate de PDL. Totusi, daca ne uitam la structura din consiliile judetene, vom observa ca, in conformitate cu rezultatele partiale, USL nu detine peste 50 la suta din locuri. Ceea ce ar putea sa insemne, daca acest rezultat se mentine, doua lucruri. Unul, ca este posibil ca, in zilele urmatoare, sa se formeze majoritati care sa excluda USL-ul. Iar al doilea element care atrage atentia este ca, la acest capitol, scorul politic al USL nu a creat o majoritate. Nu cumva acesta este un semn rau?
Un fapt este cert. PDL pierde aceste alegeri. Intr-un fel, este normal. Orice partid aflat la putere se erodeaza. Iar la capatul ciclului electoral are pierderi si, de regula, cedeaza puterea celor care au stat in opozitie. Daca judecam PDL exclusiv prin prisma rezultatelor, rezistand tentatiei de a ne referi la modul contraperformant in care a guvernat tara, am putea, in functie de scorul final, sa tragem fie concluzia ca pierderile suferite de acest partid se inscriu in parametrii normali, rezonabili, acceptabili sau, dimpotriva, ca scorul este atat de mic, incat este de presupus ca o contributie majora a avut-o nu numai reaua guvernare, ci si modul in care PDL si-a gestionat plecarea de la putere. Prin urmare, daca scorul politic se plaseaza in jurul cifrei de 20 la suta, ne aflam in prima ipoteza. Daca, insa, rezultatul politic al aleger