Domnule comisar Dacian Cioloş, vă aflaţi la finalul unei misiuni de cinci zile în China, în cadrul căreia aţi purtat discuţii cu oficiali guvernamentali şi provinciali pe tema cooperării agricole. Care sunt principalele concluzii ale acestei vizite?
Obiectivul principal a fost, în primul rând, să avansăm pe anumite dosare pe care purtăm discuţii de mai mulţi ani de zile, în principal pe acordul privind recunoaşterea reciprocă a sistemului de indicaţii geografice, pe discuţii privind echivalarea sistemelor de certificare a agriculturii ecologice, dar mai ales pe dezvoltarea relaţiilor de cooperare pe baze noi şi mai solide în domeniul agriculturii. Şi aici mă bucur că am putut semna un program de cooperare între Ministerul Agriculturii din China şi Comisia Europeană.
Care sunt ţintele Uniunii Europene, ale Comisiei Europene în relaţia cu China, în domeniul agriculturii şi care ar putea fi beneficiile concrete ale europenilor?
China este în primul rând o piaţă de desfacere foarte importantă pentru produsele din sectorul agro-alimentar european. Spre deosebire de alte ramuri ale economiei din Uniunea Europeană, unde Uniunea Europeană se află în deficit în schimburile comerciale cu China, în domeniul agro-alimentar ne aflăm pe plus. Adică, Uniunea Europeană exportă pe piaţa chineză produse în valoare mai mare decât cele exportate de China pe piaţa europeană. Această piaţă din China este în expansiune, cererea pentru produsele europene este din ce în ce mai mare, deci cu atât mai mult este important să stabilim relaţii de încredere şi de cooperare cu autorităţile chineze în privinţa standardelor de comercializare, a sistemelor de control, de certificare a calităţii şi siguranţei produselor pe piaţa chineză. Pe de altă parte, în China agricultura se dezvoltă foarte rapid, sunt inclusiv investiţii străine. Chinezii sunt interesaţi să cumpere utilaje agr