USL a câștigat puțin peste 50%, mult sub cifrele umflate la cald, ca de obicei, de unele televiziuni, dar suficient cât să-și proclame victoria. Cu acest rezultat, PSD și PNL câștigă legitimitate în actul guvernării, cucerește noi orașe mari din țară și o mare parte din rețeaua de consilii județene, înfige steagul în toate sectoarele Capitalei și își adjudecă Primăria Generală. Chiar dacă USL se află departe de dominația anunțată de exit-poll-uri, Victor Ponta și Crin Antonescu fac un mare pas către victorie în toamnă. Greu de imaginat ce erori la guvernare, ce scandaluri monstruoase, ce catastrofă economică ar putea întoarce rezultatul peste numai șase luni, la parlamentare. Un mic detaliu amenință totuși stabilitatea USL.
Acolo unde cele două partide au candidat singure se vede limpede diferența de anvergură. Raportul de forțe este net în favoarea PSD, care a câștigat semnificativ mai multe primării decât PNL în orașele unde cele două partide au candidat separat, nu în alianță. Așadar, Victor Ponta iese și mai puternic după localele din 2012. Diferența nu-i atât de mare cât să transforme PNL-ul și pe Crin Antonescu într-o anexă în USL, dar lucrurile se complică, atmosfera se tensionează.
Ce interes are premierul Victor Ponta să execute planul suspendării președintelui Traian Băsescu? De ce i-ar deschide calea lui Crin Antonescu spre Cotroceni? Ce interes are să-i facă pe liberali mai puternici decât sunt? Răspunsul rațional este unul singur: absolut nici unul. Ar fi de așteptat, prin urmare, ca Victor Ponta să mimeze de acum încolo conflictul cu un Traian Băsescu paralizat de frica suspendării, dar convenabil ca sac de box până prin 2014, când PSD și-ar putea arunca propriul candidat în cursa pentru Cotroceni. Fără o funcție de responsabilitate și fără adversar, Crin Antonescu își va pierde suflul dacă prezidențialele vor avea loc la termen și nu ant