Multe dintre pastilele ieftine, folosite în tratarea bolilor de stomac, de inimă, a cancerului şi unele antibiotice vor fi scoase din listele de compensate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Produse cumpărate pe scară largă, cum sunt cele pentru reumatism, boli digestive şi cardiovasculare riscă să fie scoase de pe lista de compensate. Firmele de medicamente iau serios în calcul o asemenea măsură pentru că nu mai pot plăti taxa clawback. Doar pentru primele luni ale acestui an, le-au venit facturi de 100 de milioane de euro, dublu faţă de 2011.
Pastilele româneşti, în pericol
Legea prevede ca în cazul în care companiile nu plătesc taxa clawback, toate medicamentele din portofoliile acestora să fie scoase de pe listele de compensate şi gratuite în 180 de zile. Asta înseamnă că produsele respective se vor găsi în continuare în farmacii, dar pacienţii le vor plăti la preţ întreg dacă vor avea nevoie de ele.
Până în acest moment, toţi producătorii au plătit taxa clawback, însă mulţi nu ştiu cât vor mai putea face acest lucru. Aşa că au început deja să-şi facă calcule, pentru a stabili ce medicamente păstrează şi pe care le scot din proprie iniţiativă de pe liste.
"Există companii care şi-au declarat imposibilitatea de plată, inclusiv mari companii româneşti, dar şi cele care au cerut suspendarea în instanţă a taxei (Ozone Laboratories-n.r.)", precizează Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Primele care vor dispărea de pe listele de compensate vor fi medicamentele sub 15-25 de lei.
"Produsele vulnerabile sunt cele pentru cancer, antiobioticele, medicamentele pentru boli reumatice, digestive şi cardiovasculare. Compania mea (Terapia Ranbaxy - n.r.) va cere scoaterea de pe lista de compensate a cinci produse", subliniază, la rândul său, şeful Asociaţiei Pr