Producţia din Uniunea Europeană (UE) de vin a scăzut în campania viticolă 2010/2011 în mare parte din cauza diminuării producţiei în România şi Germania.
Schema de defrişare a UE din perioada 2008-2011 a dus la diminuarea producţiei UE cu o cantitate estimativă de doar 10,2 milioane hl pe an, în mare parte deoarece ipotezele de la baza nivelului-ţintă iniţial nu s-au concretizat. Producţia totală de vin a UE-27 a scăzut astfel, în campania viticolă 2010/2011, în mare măsutră din cauza diminuării producţiei de vin din Germania şi în România, unde suprafaţa totala defrişată a fost de 56 ha, respectiv 185 ha.
Conform Agerpres, creşteri de producţie s-au înregistrat în statele membre care efectuaseră defrisările cele mai mari în cursul primelor două campanii viticole de punere în aplicare a schemei de organizare a pieţei vitivinicole, Spania cu 68,447 ha, Italia cu 20,532 ha şi Franţa cu 16,674 ha. În condiţiile în care nu există debuşee comerciale noi, o parte din reducerea capacităţii de producţie poate fi anulată printr-o creştere a randamentelor în anumite regiuni.
În ultimii 20 de ani, consumul de vin în UE a scăzut în mod semnificativ, în special în principalele state membre producătoare (Franţa, Italia şi Spania). De asemenea, între 2000/2001 şi 2008/2009, importurile de vin ale UE au cunoscut o creştere mai mare decât exporturile de vin ale UE.
În perioada 2003/2004-2007/2008, suprafaţa medie cultivată cu viţă-de-vie în România a fost de 180.000 de hectare. Producţia medie utilizabilă de vin în România în aceeaşi perioadă a fost de 5 milioane hectolitri, ceea ce plasează ţara noastră pe poziţia a 6-1 în UE, după Franţa (producţie medie de 51 milioane hectolitri), Italia (48 de milioane hectolitri), Spania (38 de milioane hectolitri), Germania (9 milioane de hectolitri) şi Portugalia (7,5 milioane hectolitri).
Curtea Europeană de Cont