În centrul Capitalei activează o adevărată rețea în care copiii sunt folosiți, chiar din primii ani de viață, pentru a provoca mila și generozitatea trecătorilor.
Își trăiesc copilăria în stradă, fără ca autorităţilor să le pese de ce nu merg la grădiniţă sau la școală. Deși le-ar putea aplica amenzi și deschide dosare penale adulţilor care-i trimit la cerșit, de multe ori, poliţiştii preferă să nu se implice. La intersecţia străzilor Puşkin şi Varlaam din Chişinău, în preajma unui centru comercial, te ciocneşti aproape zilnic de mame care cer de pomană împreună cu odraslele lor. Am urmărit aceste grupuri mai multe zile la rând şi am observat că femeile se schimbă, în timp ce copiii sunt aceeaşi. Un alt „loc de muncă" pentru micii cerşetori este terasa de la McDonald's. Trimişi de adulţi, copiii trec pe la fiecare masă, încercând să adune cât mai mulţi bani. Părinţii lor, sănătoşi şi în puteri, îi urmăresc de la distanţă.
Alteori, cerşetorii se adună în grupuri mari - câteva femei şi trei-patru copii de vârste diferite, inclusiv sugari. Pot fi văzuţi pe bulevardul Ştefan cel Mare, cerşind chiar din mers. Pruncul din faşă este luat în braţe pe rând de toate femeile din grup, iar cine este mama bebeluşului e greu de înţeles.
Se fac că nu-i văd
Urmărindu-i mai multe zile pe micuţii forţaţi de mătură să stea cu mâna întinsă, am constatat că poliţiştii îi ignoră, chiar şi atunci când sunt atenţionaţi de trecători. Am filmat cu camera ascunsă reacţia oamenilor legii la vederea cerşetorilor minori care-şi duc veacul într-o zonă ultracentrală a Chişinăului, chiar în faţa Primăriei. Primul poliţist căruia ne-am adresat ne-a sfătuit să aşteptăm să vină colegii lui, responsabili pentru intersecţia respectivă - strada Eminescu, colţ cu bulevardul Ştefan cel Mare. „Fiecare intersecţie are echipa sa. Pot să văd, dar, în mod normal, trebuie să apară în curând