Institutul Cultural Român de la Lisabona (ICRL) propune în perioada 19-22 iunie 2012, în premieră în Portugalia, un dialog asupra regimurilor totalitare din Estul și Vestul Europei în secolul XX. Istorici şi politologi români şi lusitani vor discuta despre experienţa dictaturii, respectiv despre regimurile Ceauşescu şi Salazar şi importanţa memoriei politice.
România este unul dintre cazurile paradoxale ale centrului şi estului european. Revoluţia din decembrie 1989 a înlăturat brusc un regim ce refuza însăşi ideea de schimbare. Dar acel moment nu a generat și o dezbatere a trecutului comunist. Timp de aproape un deceniu eforturile de asumare a acestuia au fost limitate. România nu a recurs la practicile de lustraţie și nu a iniţiat politici semnificative de educare democratică a memoriei. Constitituirea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România a marcat începutul unei noi perioade. În baza concluziilor Comisiei, regimul comunist a fost condamnat oficial în 2006.
Prin proiecţii de filme şi dezbateri în două oraşe cheie ale Portugaliei, Coimbra şi Lisabona, se doreste crearea unei punti de legătură între cele două experienţe politice aflate la antipozii Europei, se arata in comunicatul ICR Lisabona.
Programul debutează la Coimbra cu două filme documentare găzduite de Teatro da Cerca de São Bernardo. În data de 19 iunie, ora 21h30, filmul portughez „48” al Susanei Sousa Dias prezintă o serie de prizonieri politici din timpul celor 48 de ani de dictatură salazaristă. În data de 20 iunie, ora 21h30 „Amfiteatre şi închisori” de Nicolae Mărgineanu, aduce în prim plan închisoarea politică de la Pitești, cea mai cumplită din perioada comunistă. Filmele vor fi însoţite de comentarii de specialitate, susţinute de către invitaţii portughezi Dr. Maria Paula Meneses şi Dr. Miguel Cardina, cercetători la Centrul de Studii