Confuzie si frustrare, sunt cuvintele cu care se poate caracteriza starea de spirit a acestui început de săptămână spaniol. Decizia executivului de la Madrid de a solicita sprijinul Fondului European de Stabilitate Financiară pentru asanarea sistemului bancar, nu a produs până acum decât nemulțumire și a generat teama că Spania va fi obligată să urmeze acelasi scenariu ca Irlanda, Portugalia sau Grecia.
După cum se știe decizia a fost anunțată sâmbătă de către ministrul economiei, Luis de Guindos, iar la rândul lui, duminică, Rajoy comenta cu multă euforie ceea ce ar fi in opinia sa un succes al cabinetului pe care îl conduce.
„A fost presată Spania să solicite intervenția financiară a țărilor din Eurozonă?”, este întrbarea care continuă să stârnească polemici. „Nu, noi am fost cei care am presionat obținerea acestei linii de credit ”, răspund membrii executivului, deși, cu numai două zile in urmă, premierul spaniol refuza categoric această soluție.
Mai nou, declarația președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, precum că el l-ar fi convins pe Rajoy sa capituleze și să accepte asistența financiară, dă un plus de confuzie si nesiguranță, iar premierul spaniol devine ținta ironiilor opoziției.
„Mariano Rajoy incearcă să ne vândă actuala situație ca și cum am fi caștigat la loto”, comenta liderul socialist, Alfredo Pérez Rubalcaba, care atragea atenția că această finanțare nu este chiar lipsită de condiții, implementarea acestui program va fi supraveghet de o o misiune formată din experţi de la Comisia Europeană, Banca Centrală şi Fondul Monetar Internaţional, iar forma finală a memoradumului va impune probabil noi măsuri de austeritate, precum cresterea TVA-ului și a vârstei de pensionare.
Parlamentarii opozitiei cer explicații din partea premierului pentru a clarifica situația, Rajoy refuză să dea lămuriri în faț