Varianta modernă a investigaţiei esenţiale pentru depistarea cancerului de col uterin are o acurateţe mai mare decât cea convenţională.
Testul Babeş-Papanicolau poate identifica modificările celulelor de la nivelul colului uterin (cervicale). Aceste modificări pot anunţa apariţia cancerului de col uterin. De aproximativ doi ani există şi în România varianta modernă a testului Babeş-Papanicolau, care presupune recoltarea celulelor cervicale în mediu lichid. Tot mai mulţi medici ginecologi îl recomandă în detrimentul celui convenţional.
„Avantajul testului Babeş-Papanicolau în mediu lichid este că oferă mai puţine rezultate fals pozitive. Dezavantajul este preţul mai mare decât al celui convenţional", spune medicul primar obstetrică-ginecologie Alexandra Crişan de la Spitalul Clinic Filantropia din Bucureşti.
Proba se păstrează mai bine
În cadrul testului clasic, efectuat în mediu uscat, celulele cervicale sunt recoltate de la nivelul colului uterin cu un tip de periuţă sau de lamă fină şi întinse apoi pe o lamă de sticlă, urmând să fie analizate la microscop în laborator. În timpul transferului se pot pierde însă celule sau există riscul ca ele să se deterioreze. Varianta modernă a testului presupune păstrarea periuţei speciale într-un flacon/recipient în care există un lichid special. Astfel, 95-99% din celulele recoltate cu periuţa respectivă sunt păstrate, proporţia fiind mult mai mic în cazul tehnicii convenţionale de testare.
Un alt avantaj al testului Babeş-Papanicolau în mediu lichid este că proba prelevată se prelucrează automat în laborator, fiind separate sângele, mucusul şi celulele inflamatorii de celulele care au relevanţă pentru diagnostic. Prezenţa acestora în proba recoltată poate împiedica evaluarea corespunzătoare, fiind necesară uneori o nouă prelevare. Aceasta se întâmplă în aproximativ 10% din cazurile când se ef