Update. Băsescu îndeamnă la citit Tratatul European. Citeşte din Constituţia România, art. 67 – nu găseşte “declaraţia” ca act juridic.
Da, deci începe hărţuiala cu legi, Curte Constituţională eventual, nebunii.
“Prim-miniştrii trebuie să fie bărbaţi, să-şi asume ce-şi doresc”
Citeşte din Tratatul UE: articolul 15 e “buclucaş”. Ce-o fi Consiliul?
Temă pentru mîine pentru ziariştii români: citiţi tratatul şi anexele etc. (400 de pagini) şi facem după amiază “discuţie tehnică”.
Text iniţial. Dezbaterea asta cu cine merge la summitul din 28 iunie: Ponta sau Băsescu? Eu cred că trebuie să meargă Ponta, iar Traian Băsescu să-şi asume celelalte mii de sarcini pe care le presupune relaţia externă cu spaţiul non-UE sau chestiunile de apărare. Dar nu asta mă frămîntă pe mine în mod special.
Ce spun oamenii ăştia cînd se duc acolo? La summit se vor discuta pactul fiscal, pactul de creştere generat de Hollande, bail out-ul băncilor spaniole eventual. Ce poziţie avem noi în toate astea? Există dezbateri oficiale, există documente, declaraţii mai mult decît simple aproximări politice din care să-mi dau seama de poziţia României?
Ce avem pînă acum e: Ponta ţine cu Francois Hollande, Băsescu face tot ce face Merkel. Unul pro-creştere şi pro-nuanţare şi amînare a unui pact fiscal ferm, celălalt pro-austeritate, pro-disciplinare Merkeliană. Nu e însă atît de simplu. Poţi săspui doar atît pe blogul personal sau în declaraţii superficiale. Am criticat cît m-a dus mintea neobişnuită cu politica europeană abordarea în forţă a austerităţii făcută de Boc-Băsescu. Dar nici să spui doar “eu fac ca Hollande” nu e de ajuns.
(Cît despre “prietenii coeziunii”, întîlnirea de la Bucureşti a fost importantă a emis un mesaj important, e bine că ponta a pomenit-o în discursul de azi din Parlament. E o luptă importantă cu un Vest care doreşte reducerea cont