O mână de tineri iubitori de artă s-au gândit că Oradea merită o galerie de artă contemporană, iar în urmă cu doi ani au deschis Visual Kontakt, o instituţie privată care, lună de lună, îi provoacă să descopere conceptul câte unui tânăr artist român ori străin.
Visual Kontakt le propune orădenilor să lase prejudecăţile deoparte şi să-şi deschidă mintea unor provocări artistice, fie că este vorba de pictură, sculptură, fotografie, "instalaţie" ori "performance". Altfel spus, să treacă dincolo de stadiul expoziţiilor cu floricele şi îngeraşi...
Căsuţa provocărilor
În 2009, întors în ţară după ce a studiat regia în Germania, orădeanul Gabriel Miloia, 24 de ani, a lansat împreună cu artistul Andrei Ciurdărescu un proiect la centrul Posticum. În cadrul acestuia, timp de 10 luni, câte un tânăr artist îşi prezenta proiecte considerate prea îndrăzneţe în comparaţie cu expoziţiile cu care fuseseră obişnuiţi orădenii. Aici au putut vedea o "instalaţie" (ansamblu de obiecte de artă) care crea, din origami şi porţelan, "imagini" inspirate din filmele regizorului Alfred Hitchcock, ori o expoziţie de grafică reprezentând animale transfigurate de păcatele societăţii.
Încurajaţi de succesul proiectului şi ajutaţi de mai multe familii cu posibilităţi financiare şi iubitoare de artă, dar şi de patroni amatori de artă, tinerii au închiriat o casă unde să-şi amenajeze propria galerie. Au găsit locul perfect pe strada Albacului 54. "Noi ne-am dorit un loc în care să facem "prostii". Pereţii să poată fi pictaţi, să se poată prezenta instalaţii. Cred că o galerie trebuie să fie funcţională, nu strict estetică", explică Gabriel. În vara anului 2010 au găzduit primul vernisaj, iar de atunci mulţi artişti români, dar şi străini, şi-au prezentat creaţiile la ceea ce devenise Galeria Visual Kontakt.
Artă şi intimitate
Fiind o asociaţie non-profit, artiştii n