UDMR a reuşit să obţină aproape 7 la sută din voturile exprimate şi să câştige 200 de primării, spre deosebire de cele 184 pe care şi le-a adjudecat la alegerile din 2008.
Partidele rivale, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), susţinute de guvernul ungar, nu au putut trece de 1 la sută, împărţindu-şi practic alegătorii pe care îi avea PCM în urmă cu patru ani.
Campania electorală făcută de preşedintele Parlamentului Ungar, Laszlo Kover, pentru PCM s-a dovedit contraproductivă, fiindcă în urma scandalului pe marginea înhumării scriitorului Nyiro Jozsef alegătorii maghiari s-au strâns în jurul UDMR. „Comunitatea maghiară are nevoie de confort", iar „siguranţa şi liniştea" sunt mai importante pentru electoratul maghiar decât manifestările naţionaliste, ne-au spus surse din UDMR, care consideră că acest prim test pe care l-a dat liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, s-a încheiat cu rezultate pozitive. Nu este un succes pentru liderii UDMR, fiindcă formaţiunea a pierdut două poziţii simbolice: preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş şi primăria din Satu Mare. În prima situaţie, cele 2 procente, cât i-a lipsit candidatei UDMR, Lokodi Edita, au fost furate de PCM, în vreme ce în Satu Mare, unde Ilyes Iuliu fusese până acum votat şi de români, a pierdut voturile acestora în urma campaniei derulate de Budapesta în jurul scriitorului extremist Nyiro Jozsef, pentru care oficialii ungari au pregătit funeralii, fără să ţină cont de Guvernul de la Bucureşti. „Discuţiile din jurul acestei afaceri i-au deranjat pe minoritari, cărora nu le place să fie arătaţi cu degetul" şi să „tot audă" despre „conflictul româno-ungar" - este explicaţia unui politician UDMR pentru lipsa de succes a celor două partide: PCM a obţinut 0,75 la sută, iar PPMT 0,55 procente. Chiar mai mult, preşedintele PCM, Szasz Jeno, deopotrivă favorit