Între 20 şi 22 iunie urmează să aibă loc la Rio de Janeiro, în Brazilia, un important “summit” pe teme de ecologie şi dezvoltare durabilă. În jur de 120 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi, precum şi alţi 50 000 de participanţi, de la experţi la jurnalişti, de la responsabil politici la militanţi ecologişti.
Acest eveniment este prefaţat de numeroase declaraţii, rapoarte alarmante privind degradarea mediului înconjurător şi apeluri la raţiune.
În materie de declarţii, acum cu două săptămîni înainte de începerea acestui "summit", să notăm cele venind dinspre Organizaţia Naţiunilor Unite, care îşi exprimă speranţa că participanţii vor fi conştienţi de gravitatea situaţiei. Omenirea trebuie să înceapă de urgenţă o veritabilă tranziţie definitivă spre "economia verde”, spun experţii organizaţiei.
Toţi indicatorii legaţi de starea planetei afişează cifre şi informaţii alarmante: cantităţile de gaz cu efect de seră emise în atmosferă au crescut în ultimii 20 de ani, deşeurile se acumulează vertiginos, rezervele de peşte în oceane diminuează, biodiversitatea este ameninţată, sute de milioane de persoane sunt private de apă potabilă... Lista acestor dezastre care se anunţă la orizont este lungă, ceea ce nu înseamnă că responsabilii politici ai acestei lumi sunt gata să se angajeze, aşa cum speră organizatorii acestui summit, pe calea raţiunii.
Negocierile prinvind textul, în aşteptarea şefilor de stat şi de guvern, sunt febrile iar delegaţii nu au avansat foarte mult. Potrivit Agenţiei France Presse, emisarii celor 120 de ţări şi-au dat acordul, pentru moment, doar în privinţa a 70 de paragrafe dintr-un număr de 320. Deci doar 21 la sută din textul care ar trebui adoptat la acest "summit" întruneşte o adeziune comună.
Ne îndreptăm oare spre un nou eşec în materie mobilizare planetară pentru protejarea mediului înconjurător? Numero