Eurodeputaţii au anunţat că vor boicota preşedinţia daneză a UE, cu care întrerup orice dialog. Ei au acuzat Consiliul European că renaţionalizează „spaţiul Schengen“ şi că vrea să închidă graniţele UE.
Disputele europarlamentari - state membre vin pe fondul deciziei politice de săptămâna trecută când Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a hotărât că Parlamentul European (PE) va fi scos din procesul decizional privind mecanismul de evaluare pentru admiterea în spaţiul Schengen.
În plus, miniştrii de Interne ai UE şi-au dat acordul privind posibilitatea restabilirii, în mod temporar, a controalelor la frontierele interne în cazul presiunilor migratorii necontrolabile la frontierele externe.
Decizia este parte din pachetul de reformă al spaţiului fără frontiere. Statele membre vor ca decizia privind graniţele să le aparţină. Comisia Europeană susţine că Schengen e un bun comun şi că, atunci când cineva vrea să închidă graniţele trebuie ca şi ceilalţi să fie de acord. Parlamentul susţinea această variantă. Doar că la ultimul consiliu JAI, preşedinţia daneză a Consiliului, cea care face agenda şi vine cu variantele de compromis pe durata mandatului său, a scos PE din ecuaţie.
Doar România s-a opus, dar a fost singura şi, în cele din urmă, a cedat. PE, care îşi etalează mereu statutul de singură instituţie a UE formată din reprezentanţi aleşi democratic, a convocat o dezbatere de urgenţă ieri, în plen, la Strasbourg, unde premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, a fost aşteptat.
Liderii principalelor grupuri politice din PE au fost însă nevoiţi să se mulţumească doar cu ministrul danez de Justiţie, Morten Bodskov. Timp de aproape 60 de minute, de la stânga politicii până aproape de extrema dreaptă, preşedinţia daneză a UE a fost criticată.
„Ce vreţi, să închidem graniţele?"
Liderul socialiştilor din PE