Celebrul scriitor a vorbit despre sex şi a explicat pentru EVZ de ce şi-a ucis personajul în romanul "Harta şi teritoriul".
Prozatorul şi poetul Michel Houellebecq s-a aflat în România la invitaţia Institutului francez, cu ocazia Târgului de carte Bookfest, la care Franţa a fost ţară invitată. El a detaliat influenţele principale ale operei sale.
"N-aş spune că sunt influenţat de Cioran, până la urmă, nu. Sunt influenţat de cei care l-au influenţat pe Cioran. De exemplu, Schopenhauer. Avem surse comune", a spus Houellebecq.
Întrebat de ce şi-a ucis personajul (Michel Houellebecq – n.r.) în "Harta şi teritoriul", scriitorul a spus că: "Moartea, să te consideri deja mort, e foarte utilă când crezi că ceea ce scrii va fi interpretat într-un sens rău. Îţi spui: Ce bine, vei fi un cadavru. Nu o să vezi receptarea cărţii. Te vezi mort şi funcţionează. L-am ucis pe Houellebecq pentru că aveam chef să scriu scena înmormântării şi o poftă perversă de complicare a construcţiei, pentru că portretul lui e motivul morţii. Asta îmi plăcea", susţine el.
La Cannes a fost prezentat un nou film de Bernard-Henri Lévy, alături de care a semnat volumul "Inamici publici".
"Eu am tot fost implicat în filme. Am corectat scenarii. Am regizat Posibilitatea unei insule. Nu ştiu, deocamdată, ce se întâmplă cu Harta şi teritoriul. Nu vreau să devină film. Bine, lucrurile se schimbă. Nu am un punct de vedere general. Depinde. Există acolo nişte tablouri foarte frumoase, pe care am încercat să le sugerez. Nu ştiu dacă le-aş putea pune în practică, dacă nu aş fi dezamăgit de ele", spune Houellebecq.
Există şi altceva decât surse de frustrare în cărţile lui? "Mdea, căsătoria nu merge mereu prea bine, dar scenele de sex până la urmă merg bine. La o adică. Nu sunt dezamăgitoare în cărţile mele", e de părere prozatorul.
Nici acum nu ştie dacă sexul e un luc