Companiile româneşti au făcut în luna aprilie exporturi de 3,5 miliarde de euro, în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată estimările preliminare ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Livrările în străinătate făcute de firmele locale în aprilie au frânat însă cu 13% faţă de luna anterioară atunci când valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 4 miliarde de euro.
Majorarea exporturilor din aprilie a venit pe fondul creşterii vânzărilor mai mari pe care firmele româneşti le-au făcut pe pieţele din afara Uniunii Europene. Astfel, exporturile în afara Uniunii Europene au crescut în aprilie cu 19%, la 1,1 miliarde de euro.
În acelaşi timp exporturile către pieţele din Uniunea Europeană au coborât cu 2,8%. Plusul la export din aprilie a venit după ce în luna precedentă exporturile s-au redus cu 2,2% pe fondul scăderii comenzilor din vestul Europei.
"Situaţia este conjuncturală pentru că luna aprilie a venit după februarie şi martie care au fost un dezastru din punct de vedere logistic din cauza vremii proaste. Plusul poate fi explicat prin livrările restante din februarie şi din martie pe care exportatorii le-au făcut în aprilie. Contractele pe care le au exportatorii sunt pe termen lung, o creştere într-o lună nu poate fi interpretată ca şi o creştere a cererii. Spre exemplu, eu în martie am avut un vagon de tren plin de cutii metalice care a fost blocat în gară în zăpadă 35 de zile", a explicat Cristian Cornea, director general al Canpack România, cel mai mare jucător de pe piaţa ambalajelor metalice, cu afaceri de aproximativ 70 milioane de euro, care îşi asigură jumătate din cifra de afaceri din livrările în străinătate..
Importurile au scăzut în aprilie cu 0,2% la valori exprimate în euro, ajungând la aproape 4,4 miliarde de euro. Pe ansamblul primelor patru luni s-a înregistrat o creştere a importuril