La început, puţini au crezut în Nicuşor Dan. Puţin boem, puţin autist, mereu preocupat de soarta clădirilor Bucureştilor, luate cu asalt de rechinii imobiliari. Sirenele lui Oprescu i-au pus în cârcă... părăginirea Halei Matache! Când a venit cu ideea de a candida la Primăria Generală a Bucureştilor, până şi colegii lui de platformă, în loc să-l susţină, s-au găsit să-l privească circumspect - i-au pus în faţă un „contract“. La fel ca tuturor celorlalţi candidaţi. Unii au spus că e un „iepure“ de partid. Alţii, că e omul lui... Andrei Pleşu. Că e de dreapta. Că are un sediu de campanie ca vai de mama lui şi niciun ban. Că are/n-are bască. În fine, că n-are nicio şansă. Strângerea anevoioasă a semnăturilor a întărit scepticismul multora. Bonzii Oprescu şi Prigoană au refuzat categoric o dezbatere faţă în faţă cu el.
Televiziunile i-au acordat ceea ce „merita“, conform Legii electorale: un timp de antenă minuscul, la grămadă cu Irinel Columbeanu şi alţi excentrici. Nicuşor Dan, însă, indiferent de împrejurare, putea fi văzut şi auzit rostindu-şi discursul cu aceeaşi precizie şi încăpăţânată candoare, fie că avea în faţă un prieten sau un adversar. În fine, casele de sondare a opiniei publice l-au garat la un descurajant 3%.
Înainte de numărătoarea finală, Nicuşor Dan are peste 9%, se ştie deja că va fi consilier la Primăria Capitalei, iar „analiştii“ îl numesc „fenomenul Nicuşor Dan“. „Miza acestei campanii a fost să reclădim încrederea unei clase întregi de oameni care era total dezamăgită de felul în care le conduce viaţa clasa politică“, spunea Nicuşor Dan în seara de 10 iunie, după anunţarea exit poll-urilor, adăugând: „S-a terminat o campanie şi, după toate semnalele, intrăm în politica mare“.
Copiii plângând în jurul lui Kim Jong-Il din caricatura care a circulat pe Internet ştiu ce-o să facă de luni!
Cuvint