Autoritățile Uniunii Europene au început să fie îngrijorate de fenomenul în creștere al firmelor ce oferă, chipurile, servicii de tranzacționare pe piața Forex și pe instrumente financiare derivate fără să dețină vreo autorizație în acest sens. Sursa: SHUTTERSTOCK
Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA – European Securities and Markets Authority) a emis luni un comunicat prin care avertizează investitorii referitor la pericolul pe care îl reprezintă firmele neautorizate să ofere astfel de servicii.
De asemenea, ESMA îi atenționează pe cei care sunt sau vor să devină investitori să fie atenți la reclamele mincinoase făcute chiar și de unele firme autorizate, în care este prezentat un potențial uriaș de câștig, cu riscuri însă nespecificate.
”Dacă o firmă nu este autorizată (sau reglementată) nu este obligată să respecte regulile de protecție a investitorilor cum ar fi cele referitoare la păstrarea activelor clienților, oferirea de informații clare, oferirea de informații cu privire la riscuri, modul de gestionare a plângerilor”, se precizează în comunicatul Autorității.
Reclamele mincinoase, deopotrivă de dăunătoare
Cum se poate afla dacă o firmă are sau nu dreptul să desfășoare această activitate? Prin consultarea autorității de reglementare din fiecare țară. De pe site-ul autorității de reglementare și supraveghere din țara de proveniență a firmei respective se poate afla dacă aceasta este înregistrată sau nu și ce fel de servicii are voie să ofere.
Dacă nu găsiți informații acolo, le puteți cere direct firmei, iar dacă aceasta nu le poate oferi e mai bine să căutați alta. O altă sursă de informare este autoritatea de supraveghere din România, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Documentul mai atenționează și asupra campaniilor de marketing, unele reclame fiind