Teama că Italia ar putea fi următorul stat care va deveni victima problemelor financiare cu care se confruntă Europa este tot mai mare, iar acest fapt îi va determina pe investitori să vândă acţiunile şi obligaţiunile italiene pe fondul înţelegerii oficialilor de a salva de la faliment băncile spaniole, informează New York Times.
Oficialii italieni îşi exprimă temerile legate de suma de 100 de miliarde de euro pe care reprezentaţii europeni au promis că o vor acorda băncilor din Spania şi de posibilitatea ca această sumă să nu poată să împiedice răspândirea problemelor şi la nivelul altor state.
Principalul indice italian al pieţelor a fost, luni, cel mai slab performer european, atunci când acţiunile americane au fost şi ele în scădere şi investitorii am încercat să îşi găsească refugiul în obligaţiunile de stat ale Germaniei şi ale Statelor Unite.
Chiar şi premierul italian Mario Monti, tehnocratul european care a obţinut această funcţie după ce criza datoriilor l-a forţat pe fostul prim-ministru, Silvio Berlusconi, să demisioneze în luna noiembrie a anului trecut, a început să recunoască riscurile cu care se confruntă economia statului său, a treia cea mai mare din zona euro după cea a Germaniei şi cea a Franţei.
Principala îngrijorare este aceea că Italia nu va putea să iasă din criză destul de rapid pentru a putea să îşi achite datoria naţională. Alte temeri includ faptul că acest stat ar putea să fie nevoit să îşi susţină o mare parte a datoriei chiar în cazul scăderii accentuate a economiei sale.
Din cauza faptului că statul italian nu are o creştere economică destul de mare pentru a genera pe cont propriu sumele necesare, guvernul va trebui, cel mai probabil, să se împrumute la dobânzi mari, lucru ce se va adăuga, la rândul său, la datoriile mari cu care se confruntă deja.
"Există un risc permanent de contagiune", a d