Numărul agricultorilor care au trecut la culturi bio a ajuns la 300, în condiţiile în care, în 2011, erau doar 50. Inginerul Teodor Ianc (70 de ani) deţine cea mai mare livadă cu mere bio din judeţ.
Recolta cu produse bio atrage tot mai mulţi agricultori. În Bihor numărul acestora a crescut de şase ori în ultimul an. Tot mai mulţi bihoreni aleg să cultive ecologic. „Dacă anul trecut aveam înregistraţi undeva la 50 de agricultori cu produse bio, în acest an numărul lor se apropie de 300. Agricultorii aleg această variantă pentru a obţine un punctaj mai mare la proiectele depuse pe măsura 141 (program pentru apicultură-n.r.) sau 112 (instalarea tinerilor fermieri - n.r.)", ne-a spus Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor. Cu alte cuvinte, fermierii obţin mai mulţi bani în cazul acestor ferme bio. În Bihor sunt cultivate peste 1000 de hectare de cereale bio, peste 300 de hectare cu pajişti bio şi peste 90 de hectare de plante nutrient bio.
Povestea cele mai mari livezi bio
Teodor Ianc (70 de ani), este bihoreanul care are cea mai mare livadă de mere bio din judeţ. Cultivă aceste fructe pe o suprafaţă de 20 de hectare, în localitatea Cheresig, la aproximativ 20 de kilometri de Oradea. A pornit afacerea în urmă cu şase ani prin programul SAPARD. A avut nevoie de 180.000 de euro, jumătate din sumă fiind asigurată din bani europeni, în timp ce cealaltă jumătate a obţinut-o prin împrumut bancar. Pe cele 20 de hectare de teren a plantat peste 18.000 de meri. „Am plantat opt soiuri de meri, pe care i-am cumpărat din Ungaria. Sunt meri rezistenţi, care nu au nevoie de irigaţie. Datorită soiurilor rezistente, facem tratamente puţine, iar tratamente chimice deloc", ne-a spus inginerul Teodor Ianc.
Valorificare rapidă
Cum românii sunt tot mai interesaţi de produsele bio, în special de fructele bio, valorificarea merelo