Examenul a început cum nu se poate mai bine: în toate liceele a plouat cu calificative maxime, iar atmosfera a fost extrem de relaxată. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Bacalaureatul "de coşmar" anunţat de şefii de la Educaţie a debutat ca un examen obişnuit, cu comisii formate din profesorii de la clasă şi oameni de serviciu pe post de santinele.
Singura supriză din acest an a fost numărul neaşteptat de mic al celor înscrişi, cu circa 140.000 mai puţini decât estimaseră, iniţial, reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Elevii care au avut totuşi curajul să participe la această sesiune de bacalaureat au fost răsplătiţi cu calificativul "experimentat" sau "avansat".
Doi din trei candidaţi au obţinut maximul la proba orală. Profesorii, darnici la note În unele dintre liceele bucureştene, examenul a început chiar şi cu 15-20 de minute peste ora 12.00. Este şi cazul Colegiului Naţional "Gheorghe Şincai", unul dintre cele mai bine cotate din Capitală şi din ţară.
Elevii de aici nu s-au sinchisit să-i impresioneze pe evaluatori cu cămăşi scorţoase şi pantofi lăcuiţi. Ştiau că vor da oralul cu profesorii pe care-i cunosc din clasa a IX-a, aşa că au purtat ţinute lejere. Pe holurile de la Şincai, blugii şi-un tricou colorat reprezintă "uniforma de Bac".
Nici urmă de controalele anunţate de cei de la inspectorat. În schimb, o asistentă medicală trecută de prima tinereţe patrulează pe coridoare şi se răţoieşte la elevii mai mici, să facă linişte. În mai puţin de zece minute de la începerea probei, ies şi primii candidaţi.
"Experimentat, normal. Abia dacă am observat camera, că era din aia web", se bucură un elev. În urma lui, alţi doi colegi se prind în horă, veseli nevoie mare că sunt printre "avansaţi". Nici la liceul "Ion Creangă" n-a fost dictatura promisă de ministrul Educaţiei, Liviu Pop.
"Bă vere, experimentat mi-a dat! Îţi puneau ei