Laurenţiu Neghină, 36 de ani, a fost surpriza alegerilor de pe 10 iunie din Oneşti, judeţul Bacău.
Cu un număr de peste 8.500 de voturi, adică aproape 40% din alegători, Neghină l-a depăşit pe Emil Lemnaru, fostul primar care a condus oraşul natal al Nadiei Comăneci timp de 18 ani.
Neghină, figură obscură până în urmă cu doi ani, cunoscut doar ca un om de afaceri din zonă, a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a fost inculpat în dosarul „Şpagă la Bac" de la Liceul „Alexandru Vlahuţă" de la Podu Turcului. Concret, omul a încercat să-şi cumpere examenul de Bacalaureat cu suma de 2.000 de lei.
Votanţi cumpăraţi cu un Logan şi cu jacuzzi
Procurorii au intrat pe fir şi Neghină, alături de alţi 80 de absolvenţi de liceu au fost anchetaţi într-un dosar sub acuzaţia de cumpărare de influenţă. După mai bine de un an, instanţa Tribunalului Bacău i-a dat lui Neghină o pedeapsă de opt luni cu suspendare.
Campania electorală susţinută de Neghină pentru Primăria Oneşti a fost una plină de cadouri şi promisiuni. Prin propriul ONG, el a organizat înainte de alegeri tot felul de concursuri şi tombole unde câştigurile erau impresionante.
O Dacia Logan, un jacuzzi, două maşini de spălat, două frigidere, două televizoare, cinci biciclete, zece birouri de calculator şi 100 de alte premii-surpriză. Condiţia era ca participanţii să aibă drept de vot, iar validarea câştigătorulul a fost făcută doar cu buletinul de identitate în mână pe care să se regăsească ştampila de vot. Extragerea a fost făcută luni, 11 iunie.
La doar doi ani de la scandalul de fraudare a Bacalaureatului la Liceul „Alexandru Vlahuţă", Neghină afirmă că are şi studii superioare, iar la Bacalaureat nu a dat mită, ci doar a sponsorizat. „Eu am sponsorizat doar liceul unde am învăţat.
Ca om de afaceri pot face acest lucru", a declarat Neghină. „Da, am studii superio