Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a înlocuit membrii Consiliului de Etică, organism ce trebuie să se pronunţe dacă senatorul PSD Ioan Mang este vinovat de plagiat.
Ministrul interimar de la Educaţie, sindicalistul Liviu Pop, a schimbat vinerea trecută componenţa Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), organismul care stabileşte dacă o lucrare este sau nu plagiat. Înlocuirea membrilor Consiliului de etică s-a făcut cu numai o săptămână înainte ca senatorul PSD Ioan Mang să fie audiat în cazul de plagiat de care este acuzat, astfel încât cele două momente au fost asociate imediat în lumea academică.
Dragoş Ciuparu, fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), schimbat şi el din funcţie de către ministrul interimar, este convins că deciziile lui Pop referitoare la Consiliul de etică au legătură cu plagiatul lui Mang: „Este evident că asta s-a urmărit, tergiversarea chestiunii".
Fostul ministru Daniel Funeriu este şi mai direct: „Este cazul Grăjdan II. Liviu Pop a înlocuit oameni asupra cărora nu planează nicio bănuială, cu oameni de partid."
După această ultimă fază a procedurilor, fixată pentru 15 iunie, ar fi urmat votul în Consiliu şi verdictul. Reamintim că Ioan Mang a fost timp de 10 zile ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta. A părăsit ministerul în urma scandalului, după ce a recunoscut că lucrările semnate de el sunt plagiate, dar a susţinut că nu sunt ale lui. Membrii Consiliului au fost numiţi în noiembrie şi, potrivit legii, au un mandat de patru ani.
Pentru a face totuşi aceste înlocuiri, interimatul Liviu Pop a schimbat şi Regulamentul de Organizare şi Functionare a Consiliului, cel care conţine procedurile de revocare. Ambele ordine au fost semnate vineri şi publicate în aceeaşi zi în Monitorul Oficial