În Rusia, Vladimir Putin este confruntat cu cea mai puternică mişcare de contestaţie de la venirea sa la putere în urmă cu 12 ani. Astăzi opoziţia a câştigat pariul de a organiza o mare manifestaţie la Moscova, iar mobilizarea a fost impresionantă în ciuda măsurilor pe care le-a luat puterea de la Kremlin pentru a-i intimida pe contestatari.
Marţi, de exemplu, autorităţile au ordonat un val de percheziţii la domiciliile opozanţilor, percheziţii fără precedent de la destrămarea Uniunii Sovietice.
Aceasta este în orice caz opinia corespondentului la Moscova al ziarului Le Monde. Lansînd aceste operaţiuni de intimidare, scrie ziarul, puterea a crezut că îi va speria pe manifestanţi şi pe opozanţi, dar efectul a fost exact contrar, spiritele par şi mai pornite împotriva lui Vladimir Putin. De altfel, pe reţeaua Twitter circulă această expresie “Salut 1937”.
O aluzie la epurările lansate de Stalin în 1937, cînd “tătucul popoarelor” a trimis zeci şi zeci de mii de oameni fie în Siberia, fie direct în faţa plutoanelor de execuţie. Chiar dacă nu sunt comparabile aceste două evenimente, ceea ce a făcut Stalin în 1927 şi ceea ce face Putin de cînd s-a reinstalat la Kremlin pe 7 mai anul anul acesta, vocaţia autoritaristă a lui Putin şi a partidului său începe să-i şocheze pe ruşii înşişi, după ce i-a indignat pe occidentali şi pe democraţii din întreaga lume.
Din arsenalul măsurilor de intimidare face parte şi legea care prevede amenzi în caz de manifestaţii neautorizate. Persoanele fizice riscă amenzi de pînă la 7300 de euro iar organizaţiile amenzi de pînă la 25 000 de euro. Vladimir Putin a promulgat legea vinerea trecută în ciuda faptului că unii dintre consilierii i-au sugerat să nu o facă.
Vladimir Putin însă a declarat că legislaţii simililare există şi în ţări cu tradiţie democratică mai mare decît în Rusia, altfel spus în ţări pre