Dan Tapalaga scrie corect aici ca justitia va ramane ultima reduta in calea tendintelor de monopolizare a puterii. Doar ca aceasta justitie nu are vreo influenta semnificativa asupra deciziilor romanilor. Sase din opt primari cu probleme penale si-au pastrat confortabil pozitiile in urma alegerilor locale. Cei doi invinsi au fost eliminati nu datorita necazurilor lor cu justitia, ci a legaturilor politice.
De ce ii voteaza romanii pe primarii penali? O participare redusa la urne ne-ar fi garantat un raspuns comod. Dar alegerile din 10 iunie ne pun in fata unei realitati mult mai dure.
Toate dosarele initiate de procurori impotriva primarilor a sase orase mari nu au cantarit cat un fulg in hotararea cu care alegatorii au pus stampila pe acesti oameni. De altfel, sloganurile folosite de cei sase primari nu vorbesc despre onestitate sau justitie, ci despre iubire si incredere.
Alegatorul roman si primarul penal seamana cu un cuplu in care barbatul ii mai arde sotiei cate una la ficati, dar ea ii iarta aceste „mici” scapari caci, nu-i asa?, omul are grija de casa. „Te-ai obisnuit sa fie. Le simti doar cand iti lipsesc. Pastreaza tot ce ai pentru ca tinem pe acelasi drum” este sloganul unuia dintre cei sase primari penali, despre care procurorii spun ca ar fi bagat in buzunar trei milioane de euro din fonduri publice. Si cum sa nu-l votezi inca o data?
Duminica nu au votat doar trupetii de partid si membrii retelelor de influenta care mulg iscusit ugerul bugetului public. Au votat si fraierii, si profesorii, si prostii, si desteptii. Cei mai multi au pus stampila pentru primarul penal. De ce?
“Pentru ca oricum toti fura...” – Suntem un popor de cinici realisti. Stim ca toti fura. Cel care nu o face e suspect. Iar generalizarea furtului a transformat hotia intr-un detaliu de coloratura. “A furat, dar a si facut ceva