Tot mai multe persoane dau dovadă că au învăţat că, dacă vor să supravieţuiască pe o piaţă de consum, trebuie să-şi aleagă meserii care se cer, nu neapărat care le plac. Aşa că, s-au înscris la programe de formare profesională, organizate de furnizori privaţi de astfel de servicii. Printr-un singur proiect cu finanţare europeană au fost pregătite pentru piaţa muncii peste 1.000 de persoane din judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara.
Programele de formare profesională de inițiere, calificare , perfecționare, dar și stagiile non formale s-au pus în practică prin proiectul „Rețea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane”, derulat de S.C. Tobimar Construct S.R.L. Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Sprijiniţi copiii” Alba Iulia, Centrul de Afaceri MASTER Deva şi Centrul de Informatică Minieră Cluj. Prin proiect au fost înființate patru Centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane: două în Alba(Pianu de Jos și Roșia Montană), unul în județul Hunedoara (Șoimuș), iar ultimul în județul Cluj(Mihai Viteazul). În cadrul centrelor, 12.000 de persoane din mediul rural: șomeri, persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, ocupate în agricultura de subzistență, angajați și manageri din mediul rural, au aflat care sunt meseriile cerute pe piața muncii, ce avantaje au dacă își aleg un loc de muncă la distanță de domiciliu, dar și cum pot începe o afacere pe cont propriu.
Cursuri de inițiere, calificare și perfecționare
Pe parcursul celor doi ani de punere în practică a proiectului, au fost derulate două programe de formare profesională de inițiere, cinci de calificare și trei de perfecționare, care au fost urmate şi finalizate de 1037 de persoane din județele Alba, Cluj și Hunedoara. Cursurile de inițiere în Utilizare calculator și prelucrare informații au fost finalizate de 239 de persoane, iar cele de Asistent de gestiune