Aşa cum era de aşteptat Parlamentul European reactionează după decizia de săptămâna trecută de a-l exclude din procesul de decizie privind spaţiul Schengen. Practic, statele membre îşi asumă de acum singure deciziile cu privire la noile evaluări ale criteriilor Spaţiului Schengen.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Acesta este doar un regulament, si nu o litera de lege, dar Parlamentul a ales sa n-o considere astfel.
"De ce nu ati instituit si vizele?", "Terminati cu politica anti-europeana", "Dati apa la moara nationalismului si populismului" - au fost doar cateva din reactiile de astazi ale sefilor de grupuri politice din Parlamentul European. Parlamentul European se simte umilit
Parlamentul European credea ca va putea decide, cot la cot cu statele membre, intreaga reforma a spatiului Schengen. De aceea spun eurodeputatii acum ca decizia de ultim moment care-i exclude este mai mult decât gresita.
Ei nu recunosc insa ca sint tinuti informati in timp real de statele membre asupra tuturor discutiilor si ca au un acces integral la documente. In plus, ei nu au fost complet indepartati.
Reforma este compusa din doua mari dosare : reintroducerea temporara si extraordinara a controalelor la frontiere si schimbarea felului in care este evaluata aplicarea criteriilor Schengen in statele membre.
Ministrii de interne, schimbînd partial baza juridica, i-au exclus pe deputati doar de la decizia despre cum se va derula aceasta evaluare. Ei sint insa asociati teoretic procesului efectiv intrucât echipele de experti nationali si ai Comisiei Europene care vor efectua evaluarea vor tine Parlamentul informat.
Dar vazînd de unde s-a plecat si unde s-a ajuns, eurodeputatii sint extrem de furiosi. Ei se simt si umiliti.
Parlamentul European si-a exprimat din prima zi rezerve asupra acestei reforme , in totalit