30 de persoane sunt suspectate că i-ar fi ajutat pe candidaţii de la bacalaureat să copieze. Printre aceştia sunt profesori, studenţi şi părinţi care transmiteau rezultatele testelor prin intermediul reţelelor de socializare. Doi dintre profesori au comis astfel de încălcări şi anul trecut.
UPDATE: Ministrul Educaţiei a convocat pentru ziua de mâine Comisia Naţională de Examene. Şedinţa va avea loc în Casa Guvernului, la ora 15.30.
Au fost confiscate mai multe calculatoare de la domiciliile acestora. Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei Urmărire penală din cadrul CCCEC, a negat faptul că ar tinerii ar fi fost perchezionaţi corporal şi că telefoanele lor se observau cu ochiul liber.
Ofiţerii CCCEC au descins, astăzi, după finalizarea examenului, în cinci centre pentru bacalaureat, două din municipiul Chişinău şi trei din localităţile ţării.
Oamenii legii au descoperit la absolvenţii din municipiul Chişinău peste 100 de telefoane mobile, 60 de gageturi au fost găsite la elevii din Făleşti, 16 la cei Nisporeni. Alte câteva zeci de telefoane au fost aruncate prin geam, iar la Comrat cinci profesori transmiteau răspunsul lucrărilor prin Internet.
CITEŞTE ŞI: Lucrările de azi la BAC sunt pe Internet. Ministerul Educaţiei a identificat candidaţii care au postat testele pe reţele de socializare
Bacalaureat cu stângul. Primele încălcări, depistate azi de Centrul Anticorupție
Bogdan Zumbreanu a spus că Ministerul Educaţiei va decide mâine care va fi soarta absolvenţilor şi a dascălilor şi părinţilor implicaţi. „Nu există dovada că aceştia au primit bani pentru serviciile prestate", a menţionat Zumbreanu. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă să plătească o amendă de 1.000 - 3.000 de unităţi convenţionale sau închisoare până la patru ani.
De la începutul sesiunii de bacalaureat au fost pornite două dosare penale.