Iranul a anunțat astăzi că a început ”studiile preliminare” pentru construcția primului său submarin cu propulsie nucleară, înaintea unor negocieri cruciale cu marile puteri asupra programului nuclear al Teheranului.
Adjunctul comandantului marinei militare iraniene, amiralul Abbas Zamini, a afirmat că Iranul a demarat ”etapele iniţiale” ale realizării unui astfel de submarin, că Teheranul a creat ”tehnologie nucleară paşnică” şi are capacitatea şi dreptul de a-l construi.
”Toate țările au dreptul de a utiliza tehnologie nucleară în scopuri pașnice”, a precizat Zamini, explicând că marina iraniană are ”nevoie” să recurgă la această tehnologie pentru ”a conduce operațiuni la distanță lungă”.
În prezent, doar cinci țări sunt capabile să construiască submarine nucleare - Statele Unite, Rusia, Franța, Marea Britanie și China.
Teheranul a construit în ultimii ani mai multe submarine convenționale, de la 120 la 500 de tone, şi a modernizat recent un submarin cumpărat din Rusia în anii 90.
De asemenea, regimul iranian nu a construit niciodată singur un reactor nuclear. Singurele sale instalații nucleare - reactorul de cercetare de la Teheran și centrala de la Busher au fost construite de Statele Unite, înainte de revoluția isamică din 1979, și respectiv de Rusia.
Iranul este supus sancţiunilor statelor occidentale din cauza programului său nuclear, despre care se spune că are scopuri militare, în timp ce Teheranul spune că acesta este pur civil.
Pe 18 şi 19 iunie, Iranul și grupul celor ”5 plus 1” (SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania” se vor reuni la Moscova pentru negocieri cruciale pe tema dosarului nuclear al Teheranului.