Legislativul a adoptat, ieri, o declaraţie potrivit căreia premierul trebuie să prezinte poziţia României la Consiliul European din 28 iunie
Declaraţia privind prezenţa lui Victor Ponta la reuniunea europeană din 28 iunie a fost propusă de USL şi a fost aprobată cu 249 de voturi „pentru", 30 de voturi „împotrivă" şi două abţineri. Rezultatul detaşat a fost posibil în condiţiile în care USL a negociat cu UDMR pentru voturile parlamentarilor Uniunii. La schimb, UDMR a obţinut păstrarea funcţiei de preşedinte al Radiodifuziunii Publice, deţinută în prezent de András Demeter.
Declaraţia votată de Parlament vizează partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive. Preşedintele ar urma să reprezinte România în materie de securitate militară şi în politica externă comună a UE. În schimb, prim-ministrul va reprezenta România în materie economică, socială, bugetară, sau aderarea la Schengen.
Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei fiecărui Consiliu European şi să stabilească un mandat de principiu. În prealabil, Parlamentul a respins hotărârea propusă de PDL potrivit căreia statul român va fi reprezentat în Consiliul European de către preşedinte României.
Ce valoare are declaraţia?
USL a evitat adoptarea unei hotărâri şi a preferat o declaraţie, pentru că hotărârea putea ajunge pe masa Curţii Constituţionale şi putea fi respinsă. Premierul Victor Ponta a declarat, după votul din Parlament, că doreşte să aibă o nouă întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu pentru discuţii pe această temă.
Întrebat de jurnalişti dacă partidele care au votat în Parlament ca premierul să reprezinte România vor declanşa procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu în cazul în care acesta va refuza să accepte această decizie, Ponta a răspuns că nu îşi doreşte aşa ceva, dar că Parlamentul va